English | Slovensko

SVJESNOST KRIŠNE

VAISHNAVA FOUNDATION

Slijedeći stopama najutjecajnijeg širioca svjesnosti Krišne u zapadnom svijetu

NJEGOVE BOŽANSKE MILOSTI A.C. BHAKTIVEDANTA SWAMI PRABHUPADE


BIOGRAFIJA

Kailasa Chandra das je Vaišnavski intelektualac, mislilac, zvjezdani astrolog, i autor brojnih pismenih stajališta i članaka u vezi sa svjesnošću Krišne. Rođen 9. januara, 1951, je kao dijete bio odat u posvojenje i tako odrastao sa svojim posvojiteljskim roditeljima u Glenviewu, Illinois, kao i u Sturgeon Bayu, Wisconsin. Za vrijeme studija novinarstva na Univerzitetu Wisconsin u Madisonu, u ranim sedamdesetima, bio je sportski editor The Daily Cardinala. To je bilo vrijeme kad je postao privučen sa svjesnošću Krišne.

Hare Krišna pokretu se je pridružio februara, 1972 godine, i prihvatio Harer Nama inicijaciju od svog gurua, Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade (Šrila Prabhupada), rano septembra 1972, u centru u Zapadnoj Virginiji. Brahmansku inicijaciju je prihvatio jula 1974, u vrijeme kad je služio u Evanstonskem hramu, u Illinoisu. U sedamdesetima Kailasa je uspješno vodio program propovijedanja na višim školama po cijelom Američkom Srednjem Zapadu i isto tako je bio dobro poznat po lekcijama u hramovima.

Po velikim upravnim promjenama u ISKCON-u (International Society for Krishna Consciousness), odmah nakon odlaska njegovog osnivača, Šrila Prabhupade, Kailasa je postao razočaran nad konfederacijom koju sada naziva "ISKCON." 1977 godine je praktično bio prvi među Prabhupadinim iniciranim učenicima koji su odbili oboje, autoritet jedanaestih takozvanih mahabhagavat "zonskih ačarja" i autoritet Upravnog Tijela (GBC), koje je omogućilo njihove devijacije.

Kailasovo doimanje se kroz godine pokazalo kao pravilno. Povijest je pokazala, da iskvaren GBC nije prepoznao besavjesne smjelosti i osobne ambicije koja je vodila u kreaciju poznatu pod užasnim nazivom "Boga-realizirani zonski ačarje." Zbog uzurpacije Hare Krišna pokreta--i naknadnog direktnog i indirektnog izgona mnogo brača i sestara po Bogu--Kailasa Candra das ne priznaje nikakve inicijacije izvođene sa strane takozvanih gurua fabriciranog "ISKCON" pokreta; to postane vrlo jasno kroz čitanje njegovih članaka na ovoj web stranici.

Vrijeđan i klevetan sa strane strančarski ljudi u ranim osamdesetima, Kailasa prabhu je među prvima ispostavio mnoge uvredljive opise Šrila Prabhupade sa strane Upravnog Tijela autorizirane biografije Šrila Prabhupade, poznate kao Lilamrita. Napisao ju je u kasnim sedamdesetima jedan između jedanaestih takozvanih mahabhagavata, sa žigom potvrđen inicijacijski guru i zonski ačarja.

Nakon tog perioda Kailasa je puno putovao po cijeloj Indiji i diskutirao o filozofiji svjesnosti Krišne i slomu Šrila Prabhupadinog pokreta sa različitim utjecajnim tamošnjim bhaktama. 1986 godine Kailasa je bio pozvan da sudjeluje u zametku pokreta otpora kojeg je započeo na novo konvertiran GBC, "ISKCON"-ov povjerenik za San Francisco Bay Area. Nakon toga i u direktnoj vezi s time, Kailasa je postao de-facto upravitelj ruralnog ašrama u sjevernoj Kaliforniji, i tamo je, kasno 1986, su-osnovao Vaishnava Foundation.

1989 godine je Kailasa bio uključen u intenzivne razgovore sa trojicom od petih osnivača rittvik frakcije, ispostavljajući brojne greške u njihovom predloženom procesu inicijacije. Od devedesetih naprijed Kailasa je usmjeravao INTERNETNU inicijativu propovijedanja Vaishnava Foundation i spisao puno članaka na njihovoj web stranici. Kroz cijelo vrijeme bavljenja sa svjesnošću Krišne posvećivao se studiju zvjezdane astrologije i napisao nekoliko članaka i knjigu na tu okultnu temu.

Izuzetno teška iskušenja u službi duhovnom učitelju vode ka većoj realizaciji I uvjerenju. Kailasa Chandra prabhu naučava znanost svjesnosti Krišne takvu kakva jeste. Predstavlja je slobodno od utjecaja i u duhu odricanja od svih ne-Vedskih i anti Vaišnavskih sistema, uključujući Talmudizam, licemjersko "Kršćanstvo," nihilistički Islamski fanatizam, Hindu larifari, posvetni humanizam i kult znanosti, čarobništvo, neo-sahajizam (još posebno post-moderna pseudo-Vaišnava varijanta), ja-sam-Bog impersonalizam, voidizam, sve nove i stare ateističke kultove, i hedonističku, dekadentnu Zapadnu kulturu općenito. Njegove riječi, njegov osoban utjecaj i njegova misija nude svim iskrenim transcendentalistima zaštitu i utočište pred gore spomenutim zlima.